Webber’s Yard (Dartington Masterplan)

Dartington, South Devon

LHC were commissioned by the Dartington Hall Trust to develop a vision for part of their estate including Webbers Yard, Higher Tweed Mill and Sawmills Field. The aim was to create a sustainable and beautiful mixed-use place that meets the social, economic and environmental demands of contemporary living and work, whilst also feeling like a ‘natural’ extension to the commercial heart of the village.

Service

Architecture, Urban Design & Masterplanning, Landscape

Sector

Workplaces, Mixed Use

Completed

Ongoing in phases

The Webber’s Yard element of the masterplan aimed to regenerate the existing employment estate, creating a new, high-quality frontage to the road. Over a number of phases, existing on site parking will be rationalised and areas of the site which were under utilised will be given over to new employment space. Phase one has seen a new two-storey, sub-divisible business building added with flexible ground floor space, able to accommodate a range of employment-uses.13019 Industrial Unit Option 11The materials compliment the existing palette of materials used in Dartington and the employment buildings specifically. Timber cladding is used extensively in Webbers Yard, Lower Tweed Mill and at the Dartington shops. The new buildings emulate this with the use of horizontal cladding on a brick plinth with contemporary detailing. The roof consist of a galvanised profiled sheet with hidden gutter detail to reinforce the agricultural aesthetic.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

This approach provides a natural appearance to the building which will ensure it blends into the surrounding context. It will also provide a historic reference to the original Sawmills located on the site.

 

Business Units Webbers Yard 2

 

Sawmills and Webbers lo
Back to top