Sawmills Field (Dartington Masterplan)

Dartington, South Devon

LHC were commissioned by the Dartington Hall Trust to develop a vision for part of their estate including Webbers Yard, Higher Tweed Mill and Sawmills Field. The aim was to create a sustainable and beautiful mixed-use place that meets the social, economic and environmental demands of contemporary living and work, whilst also feeling like a ‘natural’ extension to the commercial heart of the village.

 

Service

Architecture, Urban Design & Masterplanning, Landscape

Sector

Residential, Mixed Use

Completed

Autumn 2016

We think the resulting masterplan is an exemplar of its type – borne out of extensive collaboration and consultation, with sustainability at its heart.

You can read the full Design & Access document here Sawmills Field

The masterplan includes 65 new homes at Sawmills Field with much needed affordable housing, and the regeneration and redevelopment of the existing employment estate at Webbers Yard; with a further 30 new homes at nearby Higher Tweed Mill; plus green space, bat corridors, new woodland and a community green.

LHC led the pioneering Collaborative Masterplanning Process, which had been adopted by South Hams District Council and developed by CABE, and worked together with the community and a Steering Group to draw up the development brief  and masterplan. Taking part in the collaborative planning process over a series of five in-depth workshops, has helped the community influence the facilities, appearance and character of the development.

 

Sawmills and Webbers lo

The 63 new homes currently being built on Sawmills Field for local developer Cavanna Homes, and being marketed under the name Origins, have been carefully designed to respond to the architectural and landscape features that are locally distinctive to Dartington and surrounding hamlets. Cavanna’s standard house types were adapted and bespoke designs were introduced. The local vernacular was respected with the use of simple terraces with dormers; long pitched roofs over short runs of 2-3 terraced houses; porches with simple small lean-to roofs; casement windows; slate tiled roofs; rendered walls and random coursed local stonework, with a palette of muted, natural colours.

Landscape design, also by LHC, sought to maintain and build upon the existing landscape character and setting. Communal green space, a species rich wildflower meadow and new birch tree planting will not only help to increase biodiversity, but develop a partial visual screen of the development. Existing hedgerows have been retained and new hedgerows planted with a native mix of tree and shrub species.

House crop
Panorama_01
IMG_6898
Panorama_02
IMG_6909crop

 

Back to top