Hi Tech Skills Centre

South Devon College, Paignton

The latest project which LHC has the pleasure of developing with South Devon College is the design for the new Hi Tech Skills Centre. The scheme has been developed in the context of a wider masterplan, both for the former Syntech factory site within which it is immediately located, and holistically within the overall main College campus.

The new Centre will provide additional capacity to meet the growing demand in hi-tech engineering, digital & creative media, and computing.

 

Service

Architecture

Sector

Education

The new building has been designed to provide an aspirational and welcoming environment that will inspire learners. It will be highly functional and flexible in use, have strong environmental credentials, and be of a high quality, forward-thinking design approach. The design integrates innovation, creativity, and employs the latest technology to reflect the learning aspirations and uses.

The scheme has been developed in the context of a wider masterplan – both for the former Syntech factory site within which it is immediately located, and holistically within the overall main College campus.

The Hi-Tech Skills Centre is formed of two linear teaching blocks, each three stories in height and linked together by an atrium ‘street’. The southern teaching block has been splayed in an arc form, thereby opening up the atrium width to provide the buildings main entrance façade.

The front elevation is presented as a series of regular bays, with high transparency through the use of large glazed panels, complimented with lightweight semi-translucent panels, all regimented by a linear run of vertical brise soleil fins. This delicate interactive front block presents a contrast to the rear teaching block, which is more solid in appearance.

Above the entrance ‘floats’ a two storey pod which dynamically projects through the glazed entrance façade, announcing the buildings entry point, and addressing the outside entrance piazza.

At the west end of the atrium, a set of steps lead up to main campus level. From this end of the ‘street’, a single storey glazed link connects the Hi-Tech Skills Centre with the atrium of the main Vantage Point building, providing cross campus connectivity and access.

Back to top