Anchorwood Bank, Barnstaple

Barnstaple, North Devon

Anchorwood Bank is a major regeneration project for the town of Barnstaple in North Devon. The project includes the design and delivery of a new retail park which includes four large high-quality retail units and three restaurant units with outside seating areas and ample car parking. The retail park has been designed with input from LHC’s urban design, architectural design and landscape teams in LHC’s Plymouth studio.

Service

Architecture, Landscape, Urban Design & Masterplanning

Sector

Commercial, Mixed Use

Completed

October 2018

 

The retail development has been fully landscaped to create a pleasant and attractive environment that takes into consideration its context and local heritage.

LHC is also been commissioned to develop plans for the future use of the Grade 2 listed Oliver Buildings on the site, which housed part of the Shapland & Petter furniture company. This area is key to the sympathetic regeneration of the Anchorwood Bank site.

 

We have attempted to move away from the norm in terms of material for this type of unit by fronting the principal elevations to both blocks with varying materials to create interest. The clean design of the buildings makes reference to the sites industrial past. The khaki green cladding provides a contrast to the buff brick which was chosen to reflect the local vernacular. Red brick also punctuates the buff brick within the south western facade. The areas of cladding also help to emphasise the shopfronts to each individual unit.

Back to top